Tip 1: maak vooraf een contentkalender
In de eventsector is het altijd een beetje dubbel: alles is strak gepland... tot het plots niet meer zo gepland is. Je snapt wel wat we bedoelen. Je weet vaak al maanden op voorhand wanneer je event plaatsvindt, dus in theorie heb je tijd om alles netjes uit te stippelen. Maar in de praktijk? Komen er altijd last minute zaken bij. Altijd.
Toch is het belangrijk om van bij de start wat structuur in je planning te brengen. Heb je al content of communicatie die vaststaat? Plan die dan ook gewoon in. Dat bespaart je later heel wat stress.
Gelukkig bestaan er handige tools waarmee je dat efficiënt doet, zoals:
- Facebook Planner (let op: enkel via een bedrijfsprofiel)
- Buffer
- Coosto
- Hootsuite
- ...
Een goeie basisplanning = meer ruimte om last minute zaken op te vangen. Chaos vermijden lukt misschien niet helemaal, maar je kan ze wel de baas zijn.
Tip 2: zorg dat je gezien wordt op het juiste platform
Bombardeer het internet met je evenement, tenminste, als het openbaar is. Organiseer je een besloten bedrijfsevent? Dan hoef je natuurlijk niet heel je feed vol te knallen als er toch niemand extern mag komen.
Maar is je event wél open voor iedereen? Dan moet je online zichtbaar zijn. En veel ook. Want je weet nooit precies wie het wanneer te zien krijgt. Hoe breder je spreidt, hoe groter je bereik.
Zorg dus voor relevante content op de juiste kanalen, zoals:
- TikTok
- …
Welke platformen je inzet? Dat hangt af van je doelgroep én van de sfeer van je event. Formeel of eerder casual? Jong publiek of professioneel netwerk? Kies slim.
Welk social media platform is het beste voor je event?
Voor je kiest welk platform je inzet om je event te promoten, is er één belangrijke vraag: wie wil je bereiken? Je doelgroep bepaalt namelijk alles. De beste manier om dit aan te tonen is door twee concrete voorbeelden te geven van onze klanten.
Voorbeeld 1: professioneel event voor bedrijven
Klant A organiseerde een webinar over de nieuwe overheidsmaatregelen. Zowel fysiek als online konden bedrijven deelnemen aan deze infosessie. In dat geval kozen we voor Facebook en LinkedIn als belangrijkste communicatiekanalen.
Waarom? LinkedIn is dé plek om professionals en bedrijven rechtstreeks aan te spreken. Facebook blijft hierbij ook sterk omdat ze een oudere doelgroep bevatten. Samen vormen deze kanalen een topcombinatie voor zakelijke communicatie.
Instagram of TikTok? Niet relevant in deze context. Die platformen richten zich vooral op jongeren en entertainment, wat hier niet aansluit bij het publiek.
Voorbeeld 2: een festival voor jongeren
Klant X pakte het helemaal anders aan. Zij organiseerden een muziekfestival met verschillende optredens gericht op entertainment en beleving.
De focus lag hier op Instagram en TikTok: visuele, snelle content, ideaal om sfeer te creëren en engagement op te bouwen met een jong publiek.
Ook Facebook werd deels ingezet, vooral om de doelgroep van 30-jarigen te bereiken die vaak niet vergeten mag worden bij dit soort events. LinkedIn? Die laten we in dit geval links liggen. Een zakelijk netwerk en feestvibes gaan zelden hand in hand, buiten als je er een teambuilding van wilt maken. 😉
Zoals je ziet, speelt context en je doelgroep een grote rol. Bekijk eerst eens wat je wilt bereiken met je evenement en wie je daarvoor aanwezig wilt hebben. Onthoud 1 korte regel:
- Jonger publiek = Instagram, TikTok en Facebook
- Professioneel of ouder publiek = LinkedIn, Facebook
In onze blog lees je waar je doelgroep zich online bevindt en hoe je hierop inspeelt per leeftijdscategorie.
Tip 3: creëer interactie en maak het specialer
Je moet weten, mensen die naar jouw event komen zijn degene die interesse hebben in wat je doet of organiseert. Je hoeft deze mensen niet meer te overtuigen, ze staan gewoon echt al letterlijk voor je neus! Dus het is dan ook belangrijk dat je interactie hebt met je community en toekomstige klanten.
Organiseer je een productlancering? Dan willen mensen graag meer te weten komen over dat product. Organiseer je een festival? Dan willen mensen gewoon een leuke tijd beleven.
En maak het vooral niet saai. Er zijn zoveel manieren om leuke interactie te creëren waardoor mensen je onthouden. Het hoeft vaak niet iets groots te zijn, maar mensen onthouden je wel:
- Winactie met x aantal tickets
- Maak de berichten persoonlijk, spreek de mensen aan
- Stel vragen. Wie willen ze bijvoorbeeld zien van artiesten?
- Q&A rondes
- …
Tip 4: schrijf de juiste content
Jouw event verdient meer dan alleen een datum in de agenda. Van de eerste ‘Save the date’ tot de aftermovie: met sterke social media posts bouw je beleving op nog vóór het event begint. De afbeelding, tekst, aanspreking én timing moeten kloppen of je loopt een heel aantal mensen mis.
Hierbij maken wij nog een onderscheidt tussen short en long content:
- Short content – korte, vluchtige beelden die enkel de essentie vertellen.
- Teaservideo of teaser copy
- Save the date aankondigen
- Terugblikken met een aftermovie of foto’s tijdens het event
- ….
- Long content – meer uitleg en info wordt gegeven
- Praktische informatie dat gedeeld wordt
- Bericht waar mensen zich kunnen inschrijven
- Programmatie delen van een netwerkevent
- ...
Wij geven je alvast enkele copywriting tips om je op weg te helpen.
Als je openbaar evenement nog maar net in de startschoenen staat en je hebt nog niet echt volgers, dan is het noodzakelijk van je berichten en event te ‘boosten’ aan de hand van advertenties. Deze kant is meer technisch maar wel echt noodzakelijk. Want met organische content kom je dan niet ver.
Wanneer je event wel al wat aan populariteit heeft gewonnen en je naam is al gekend in de omstreken, dan hoef je niet persé 100% in te zetten op betalende advertenties, maar kom je met je organische berichten ver genoeg.
Maar wat als je deze boost wel nodig hebt? 👇
Tip 5: je content boosten met advertenties
Wil je je content een flinke boost geven en echt laten opvallen tussen de concurrentie? Dan zijn strategische campagnes de sleutel. Wij helpen je bij het opzetten van deze campagnes, zodat je een veel breder publiek bereikt dan enkel je sociale media volgers (als je die al hebt tenminste 😉).
In deze campagnes wordt waardevolle en relevante content gecombineerd in een slimme en strategische opzet. Het resultaat? Meer bereik, meer bezoekers en meer conversies.
Je doelgroep, budget, content en planning komen samen in een zorgvuldig afgestemde strategie, die we nauwlettend volgen. Dit is onmisbaar voor het aantrekken van een groter publiek voor je evenement!